Konsten att släppa igenom

Fullerös ambition är att alla gäster och medlemmar ska få en bra upplevelse och njuta av den tid de besöker klubben – varje gång.

Detta innebär specifikt kring speltempo att man spelar så fort man kan utan att upplevelsen försämras. Är man nybörjare, har svårt att gå, bara vill ha en lång trevlig dag på banan så är det okej att inte spela supersnabbt. Njut av dagen på ditt sätt, ha trevligt och lämna med påfylld energi.

Dagens golfregler säger att alla har samma rätt till banan – oavsett golfhandicap, om det är en eller flera i bollen, eller annat. Det är endast speltempot som avgör vem eller vilka som har företräde.

Svensk Golf ger tre skäl till genomsläpp:

1) Genomsläpp lönar sig: Låt snabbare partier gå igenom. Stressen släpper, spelet blir bättre och tempot går upp. Med lite tur har den snabba tvåbollen ordnat ett tomt hål bakom sig.

2) Släpp igenom direkt: Vänta inte på ett bättre tillfälle. Ett genomsläpp tar visserligen både tid och kraft men det är lika bra att rycka av plåstret, inte dra av det långsamt.

3) Preja inte någon av vägen: Jaga inte framförvarande boll, de blir bara stressade och motvilliga att släppa igenom.

Hur gör man då genomsläppet?

… på tee – samtliga spelare slår ut, sen skiljs partierna åt vid andraslaget.

… på fairway – låt bollen som går igenom komma iväg så fort som möjligt men försök att spela fram alla bollar om ett tredje parti står och väntar på tee.
… på green – de som släpper igenom markerar sina bollar och låter de andra putta ut.

Detta innebär väldigt enkelt att på Fullerö släpper vi igenom snabbare spelare.

Fler tips från Svenska Golfförbundet

Speltempo och genomsläpp, uppdaterad: 2017-08-29 16:30:36